برنامه های بهداشت تغذیه
الف) برنامه های بهبود رشد و تغذیه کودکان
۱- گسترش دانش پرسنل درمورد رشد و تغذیه کودکان
۲- اجرای طرح حمایتی مشارکتی بهبود وضع تغذیه کودکان با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره)
۳- اجرای طرح یک وعده غذای گرم در روستا مهدها با همکاری بهزیستی
۴- آموزش عملی مادران در مورد تغذیه تکمیلی کودکان:
در راستای بهبود وضع تغذیه کودکان این طرح در کلیه خانه های بهداشت شهرستان گمیشان در حال حاضر اجرا میگردد. در این طرح مادرانی که کودک ۲۴-۶ ماهه دارند بوسیله پرسنل بهداشتی بصورت عملی با نحوه طبخ انواع غذا ها ی کودک آشنا شده و مهارت لازم برای تهیه غذای مناسب برای کودک خود را فرا میگیرند. لوازم و مواد اولیه لازم برای این طرح غالباً توسط سیستم بهداشت در اختیار پرسنل قرار میگیرد. و گاهاً از مشارکتهای مادران و پرسنل نیز استفاده میگردد.
ب) برنامه ها ی یپیشگیری و کنترل کمبود ریز مغذیها
۱- پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید:
- پایش سالانه ید ادرار دانش آموزان
- برگزاری کمیته I.D.D
- سنجش کیفی ید نمک های مصرفی اماکن عمومی و مراکز عرضه مواد غذایی (بهداشت محیط)
- اجرای بسیج های آموزش همگانی در زمینه مصرف نمکهای ید دار
- بررسی پوشش مصرف نمک های ید دارخانوارهای روستایی به تفکیک مراکز بهداشتی درمانی (بهورزان)
- فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به مردم با تاکید بر مصرف نمکهای تصفیه شده ید دار
۲- پیشگیری و کنترل کمخونی فقر آهن
- اجرای سالانه طرح آموزش تغذیه و آهن یاری مدارس دخترانه (مقطع راهنمایی و دبیرستان)
- آهن یاری زنان باردار، شیرده و کودکان زیر ۲ سال
- آموزش تغذیه گروههای مختلف
- ترویج مردم به استفاده از نانهای غنی شده با آهن
۳- پیشگیری و کنترل کمبود ویتامین A و D
- مکمل یاری کودکان و زنان باردار
- آموزش تغذیه گروههای مختلف
۴- پیشگیری و کنترل کمبود روی
- آموزش تغذیه
- مکمل یاری زنان باردار و شیر ده با مولتی ویتامین مینرال
ج) برنامه های ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه
۱- اصلاح الگوی مصرف روغن
۲- ترویج مصرف میوه و سبزی
۳- ترویج مصرف شیر و فراورده های آن
۴- آموزش الگوی صحیح مصرف مواد غذایی
۵- ترویج مصرف آبزیان
۶- اصلاح عادات غذایی نامناسب مانند کاهش مصرف نوشابه های گازدار، تنقلات غذایی کم ارزش و معرفی جایگزینهای مناسب
د- برنامه پایش و ارزشیابی فرایندهای تغذیه
۱- پایش عملکرد سطوح پائین
۲- اجرای طرحهای پژوهشی